Sauna

Saune koriste širom sveta za poboljšanje zdravlja, uživanje i opuštanje, a njihov povoljan uticaj na ljudsko zdravlje i opšte stanje samo još više potvrdjuju tradicija i kultura korištenja sauna.

Danas, pod pojmom sauna podrazumevamo prostoriju s temperaturom od 70-100 stepeni. Unutra se nalaze drvene klupe na različitim visinama s različitim temperaturama (više klupe imaju i višu temperaturu) tako da možete birati gde ćete se smestiti, u zavisnosti od toga kako podnosite temperaturu. Ljudsko telo može podneti ovako visoke temperature zahvaljujući niskom procentu vlažnosti vazduha koji po pravilu ne prelazi 10%. Vlažnost vazduha se može dodatno povećati polivanjem vode na užareno kamenje (u svakoj sauni nalazi se posuda s vodom i kutlačom).

Čim se udje u saunu, telo odamah odgovara na talas toplote: kapilare se šire, pore se otvaraju i počinje obilno znojenje kako bi se snizila telesna temperatura. Znoj brzo ispari, zbog niskog nivoa vlage i upravo je to ono što je dobro za organizam jer mu se time omogućuje odstranjivanje štetnih materija. Povišena temperatura i suvi vazduh izazivaju i privremeno povećanje telesne temperature za oko dva stepena, što dovodi do ubrzavanja svih vitalnih procesa: metabolizam se ubrzava, broj otkucaja srca povećava, disajni putevi se šire, bolje se diše i unosi više kiseonika. Dakle, sauna je izvrstan način za jačanje organizma i sprečavanje tipičnih zimskih bolesti, poput prehlade ili gripa.

Sauna je ujedno i tretman protiv starenja, jer povećava sposobnost primanja kiseonika, koja inače opada već nakon 30. godine i smanjuje se na svakih deset godina za otprilike 4-5 posto. Osim navedenog preporučuje se: kod raznih promena na koži, kao što su akne, rehabilitacija nakon ozleda, smetnji nastalih usled hroničnih bolesti, reuma, artritisa, išijasa, kod hormonalnih i menstrualnih poremećaja… Postoje, naravno, i stanja kada bi trebalo izbegavati saunu ili je koristiti isključivo uz dopuštenje doktora: bolesti srca i krvotoka, bolesti štitne žlezede, čirevi na želucu, groznice, akutne infekcije, tumori, epilepsije i dr.

Saunu mozete koristiti na lokaciji Branimira Ćosića 47.