Masaža

Masaža je najlakši put za postizanje opuštanja i očuvanje zdravlja.

Masaža je podeljena na tri osnovne vrste:

Higijenska masaža spada u sredstva za negu tela, potpomaže razvoju organizma, održavanju njegovog oblika, služi za prevenciju premora, prenapregnutosti mišića, smanjenja elastičnosti kože, kao i za njihovo otklanjanje.

Sportska masaža primenjuje se u sportskoj praksi za vreme treniranja sa zadatkom jačanja izdržljivosti i lečenja kod sportskih povreda, posebno kod nastanka otoka i limfnih edema, posle povreda.

Terapeutska masaža primenjuje se u cilju lečenja, dejstva na bolesni organizam i sprovode je isključivo maseri fizioterapeuti, kod raznih vrsta oboljenja. Masaža je terapijsko umeće koje ima pozitivan efekat na sve telesne sisteme i preventiva je dobrom zdravlju.

Nervni sistem je podložan uticaju primene masaže. Efekti masaže mogu da budu umirujući, sedativni, pružaju olakšanje kod nervne razdražljivosti. Poremećaji kao što su nesanica, napetost, glavobolje i ostala stanja izazvana stresom reaguju na isceliteljsku moć dodira.

Efekti masaže na nerve mogu biti stimulativni dovodeći do povećanja aktivnosti mišića, krvnih sudova i žlezda. Njena vrednost u slučajevima letargije i zamora je neprocenjiva. Mišićni sistem ima ogromnu korist od masaže. Mišići zadržavaju ravnotežu opuštanja i kontrahovanja. Neki masažni zahvati opuštaju i istežu mišiće i meka telesna tkiva, umanjujući grč i tenziju mišića. Fibrozna tkiva athezije i staro ožiljno tkivo se mogu razbiti. Masaža doprinosi dobrom tonusu mišića. Zamor i krutost mišića prouzrokovani prekomernom aktivnošću, kao i njihov rezultat nagomilane toksične supstance, redukuju se i kontrahovanjem i opuštanjem mišića, skeletni sistem se jača.

Poboljšana cirkulacija krvi i limfe u mišićima dovodi do bolje cirkulacije u kostima na kojima se oni nalaze doprinoseći njihovoj boljoj ishrani i rastu. Ona smanjuje pritisak u arterijama i venama i ubrzava protok krvi kroz sistem, rad srca postaje pravilniji, dok sama brzina njegovog rada opada, a smanjuje se i visoki krvni pritisak. Limfni sistem biva podstaknut a protok limfe kroz sistem ubrzan. Za vreme masaže velikom brzinom se eliminišu otrovne supstance akumulirane u našem telu izloženom stresu. Respiratorni sistem pozitivno reaguje, u toku masaže disanje se usporava i produbljuje. Ako je prisutna sluz i bronhijalni sekret, masažom, odnosno posebnim pokretima, mogu da se izbace iz pluća. Digestivni sistem ima koristi od masaže jer on podstiče peristalističku aktivnost u debelom crevu i pospešuje eliminaciju fekalnih materija boreći se protiv zatvora. Masaža mišićavih zidova creva i abdomena stimuliše izlučivanje sokova iz jetre, pankreasa, želuca i creva.

Masaža potpomaže ishranu kože i njenu aktivnost. Poboljšava se rad lojnih i znojnih žlezda, rad bubrega, čime se ubrzava eliminacija otpadnih materija. Masaža je odlično preventivno lečenje. Suštinski važno za održavanje zdravlja i kondicije. Sprečiti je mnogo bolje nego lečiti. Masaža se ne sme raditi u sledećim slučajevima:

  1. Kod povećanja temperature tela.
  2. Kod gnojnih procesa i promena na koži, kod svih opekotina na koži, kod krvarenja raznih organa i tkiva, kod hemofilije, hemoragične dijareje, menstrualnog ciklusa.
  3. Zapaljenja vena i limfnih puteva.
  4. Malignih oboljenja.
  5. Neposredno nakon hirurških zahvata.
  6. Kod duševno zaostalih osoba i psihijatrijskih oboljenja.
  7. Kod zapaljenjskih procesa u organizmu.

Mozete zakazati tremin koji Vam odgovara kod nase profesionalne terapeutkinje sa godinama iskustva i poznatim renomeom.